triki kuchenne

Każda z nas ma jakieś swoje triki i sposoby na usprawnienie działań w kuchni. Niektóre z nich przejęłyśmy od mamy lub babci, inne znalazłyśmy w Internecie. Tak jak każda z nas jest inna, tak też różne mamy pomysły na bardziej sprawne ogranianie codziennych obowiązków i zadań. Dzisiaj dzielę się z wami moimi hitami, niby niepozorne, niby drobiazgi, a naprawdę pomagają mi radzić sobie w kuchni lepiej.

  1. Krojąc cebulę zostaw piętkę, nie ogonek. Podpatrzyłam to kiedyś u Pascala Brodnickiego i rzeczywiście to ma sens. To właśnie z piętki wyrasta cała cebula i to piętka trzyma ją ‘w kupie’. Trzymanie cebuli za ogonek w trakcie krojenia zawsze kończyło się u mnie rozjeżdżaniem się cebuli i nerwami. Także dzięki Pascal 😉
  2. Końcówkę blendera umyj od razu po użyciu. Zarówno jeśli chodzi o blender kielichowy czy taki typu żyrafa. Po zblendowaniu koktajlu, pesto czy czego tam, od razu wkładam końcówkę pod strumień bieżącej wody i po chwilli jest czysta. Kiedy tego nie robiłam, resztki jedzenia przysychały do ostrza i musiałam poświęcić kilka minut na dokładne wyczyszczenie końcówki, bo nie tak łatwo umyć ruchome nożyki.
  3. Płyn do mycia naczyń przelej do pojemnika na mydło. Zamiast nieestetycznej plastikowej butelki przy moim zlewie stoi biały pojemnik na mydło w płynie, taki zwykły z pompką. Wygląda dużo lepiej niż butla z płynem, jest też bardzo wygodny w użyciu dzięki pompce. Ważne, żeby mechanizm pompujący był wykonany z plastku, wtedy nie będzie rdzewiał.
  4. Jeśli już o płynie do naczyń mowa, polecam Fairy Platinum. Wypróbowałam naprawdę wiele płynów, tych droższych i tych najtańszych, markowych oraz marketowych i żaden nie przebił Fairy Platinum. Jest bardzo wydajny, starcza na długo i niewielka ilość dobrze myje naczynia.
  5. Cukier puder można zrobić rozdrabniając zwykły cukier kryształ za pomocą blendera. https://www.facebook.com/normalnapanidomu/photos/rpp.798535236995732/847375392111716/?type=3&theater
  6. Gotując wodę w garnku na makaron czy ryż, zawsze przykrwaj garnek pokrywką. Dzięki temu ciepło nie będzie z garnka uciekać, więc woda szybciej się zagotuje i zużyjesz mniej gazu. Wodę posól jak już będzie się gotować, to też wływa na szybkość gotowania.
  7. Przed wyciśnięciem soku z cytryny poturlaj ją po blacie lekko naciskając. Dzięki temu uda ci się uzyskać więcej soku. A jeśli chcesz uniknąc pestek w wyciśniętym soku, ściskaj cytrynę nad otwartą dłonią. Sok przeleci, a pestki zostaną ci w ręce.

 

Te 7 sposobów według mnie sprawdzi się w każdej kuchni i u każdej z nas. Dzięki tym trikom praca w kuchni będzie szybsza, łatwiejsza i przyjemniejsza 🙂 Chętnie poznam więcej kuchennych sztuczek. Jaka jest twoja ulubiona?

 

Written by NormalnaPaniDomu

Leave a Comment