dorsz pieczony

Obiad, na którego przygotowanie poświęcimy 10 minut, później sam się robi – to lubię! Nie jestem wielką fanką gotowania, a już całkiem bez sensu dla mnie jest stanie przy garnkach 3 godziny, żeby zjeść w 15 minut. Dlatego mam kilka sprawdzonych szybkich przepisów na obiady. Staram się, żebyśmy jedli w miarę zdrowo, różnorodnie i ciągle pracuję nad tym, żeby w naszej diecie było więcej warzyw. Dziś dzielę się przepisem na dorsza pod pierzynką, aczkolwiek można użyć innej białej ryby (panga fuj!). Pieczony dorsz to jedno z naszych ulubionych dań.

Składniki na obiad dla 3/4 osób

  • 500g filetów z dorsza
  • 3 spore pory
  • 200ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • opcjonalnie zioła prowansalskie

 

 

Rybę skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem i ewentualnie ziołami prowansalskimi, odstawić.

Pory umyć i osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i pokroić na plasterki.

Rozgrzej piekarnik do 180o.

Na rozgrzanej suchej patelni smażyć pory aż zmiękną i zaczną się brązowić (około 3-5 minut).

Do porów dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem, duś wszystko razem 10 minut.

dorsz pieczony

Naczynie żaroodporne posmaruj odrobiną oliwy, włóż rybę, na wierzch wylej pory w śmietanie.

Piecz 25 minut.

Podawać, np. z ryżem.

Smacznego!

dorsz pieczony

Written by NormalnaPaniDomu

Leave a Comment